Støj fra motorveje

Sammen med Cowi og Urban Power har Urban Creators udarbejdet en publikation, som giver nye perspektiver på støjproblematikken omkring motorveje, med inspiration fra udenlandske eksempler og som viser løsninger på fire konkrete lokaliteter fordelt i de to kom­muner Gladsaxe og Furesø.

Eksemplerne illustrerer, hvordan støjdæmpende tiltag kan skabe merværdi og fremhæver nogle af de kvaliteter, der er særlige for de to forstæder. Her ses på overdækning af motor­veje, både lette overdækninger med solceller og overdækninger der muliggør byudvikling. Desuden vises en ny type støjskærme og en såkaldt tube, hvor vejen ligger i et rør. Materialet kan derfor bruges som inspiration til at udforske løsninger på støjområdet.

Vi har i projektet haft en helhedsorienteret tilgang til støjbekæm­pelse i en forstadskontekst. I planlægningen i dag anser vi kun motorveje som infrastruktur – et transitrum i byen – et såkaldt ikke-sted. I dette projekt arbejder vi med en forståelse af disse transitrum i sammenhæng med omgivelserne og omkringliggen­de områders identitet. Denne tilgang skaber det bedste grundlag for at vurdere indpasning af forskellige typer støjdæm­pende tiltag og deres stedsspecifikke potentialer.

Vi har i projektet sat fokus på de samfundsøkonomiske perspektiver forbundet med støj fra motorveje. Der er fundet studier, der prissætter værdien af støjreduktion i rekreati­ve områder og i boligområder, som anvendes til at sætte de potentielt massive anlægsomkostninger i et bredere perspektiv – og inspirerer til en efterfølgende mere dedikeret værdisætnings­analyse, der kan anvendes som politisk beslutningsstøtte.

  • År: 2021-2022

    Kunde:  Gladsaxe Kommune, Furesø Kommune og Realdaniea

    Rolle: Rådgiver

    Samarbejde: Cowi, Urban Power